Feeder ali lahki talni ribolov s krmilnikom

Feeder tehnika omogoča lažji talni ribolov. S to tehniko lovimo predvsem ribe, ki ne dosegajo velikosti krapov ali amurjev. Gre predvsem za lov manjših rib na dnu. Te ribe pa moti predebela najlonska vrvica, plaši jih plovec, iščejo manjše vabe na manjših trnkih. Za vse to uporabljamo posebne feeder palice.

Feeder tehniko oziroma feeder ribiške palice izvirajo iz Velike Britanije. Te palice imajo večinoma tri vrhove palic različne občutljivosti, preko katerih ribič zaznava prijem. S temi palicami lovimo predvsem v stoječih in počasi tekočih vodah, vrh palice pa izbiramo na osnovi pogojev na vodi, kot so hitrost toka, velikost ribe, ki jo lovimo….  Dolge so med 3,3 do 4,5 metra, poznamo pa tudi daljše. Njihova akcija se giblje od 20 – 60 gramov pa vse do 200 gramov. Palice z večjo težo meta so namenjene za ribolov na večjo daljavo s težkimi obtežilniki in hranilniki.

Za vse feeder palice je značilno, da so opremljene z več dodatnimi vrhovi, po navadi so v kompletu trije. Vrh št.1 je zelo fin vrh za ribolov v mirni vodi, ki nas opozarja na zelo fine prijeme, katerih pri normalnem talnem ribolovu ali ribolovu na plovček verjetno sploh ne bi zaznali. Vrh št. 2 je malo močnejši in primeren tudi za tekoče vode in lov večjih rib, kot so večji primerki platnice, ploščiča in mrene. Vrh št. 3 je pa primeren za zelo močne in velike ribe kot so krap, amur in druge. Feeder palice imajo podoben način akcije kot bolognese palice, samo da niso tako občutljive in so bolj žilave. Primerne so za lov s tanjšimi najloni in sicer od 0,18  do 0,20 in s še tanjšimi predvrvicami. Pogoj za uspešen ribolov s feeder palico je dobro in zanesljivo ribiško kolesce s kakovostno zavoro, da bo popustila pri drilu večje ribe, ko bo to potrebno. Pri feeder ribolovu se največkrat najbolje izkaže drsni hranilnik. Montiramo ga na glavni najlon, za njim pa damo plastično ali gumijasto perlo, da se nam hranilnik ne zatika za vrtljivko ali nam ne zdrsne na predvrvico. Poznamo več vrst in oblik hranilnikov: odprte, pol odprte in zaprte z luknjicami. Slednji so namenjeni predvsem za kostne črve in manjše kompostnike. V bolje založenih trgovinah z ribiško opremo imajo pestro ponudbo priznanih proizvajalcev, različne praškaste hrane za prosto hranjenje ali polnjenje hranilnikov. Hrane se ločijo po granulaciji, sestavinah in okusu tako, da so prilagojene za lov določene vrste rib.Vrh v kakovosti feeder palic predstavljajo palice Hardy feeder palice. Kdor jih ni preizkusil, ne ve kaj je popolnost.

STANE OMERZU IN BOJAN KAJFEŽ

  • 6655 150x150 Feeder ali lahki talni ribolov s krmilnikom
  • 6656b 150x150 Feeder ali lahki talni ribolov s krmilnikom
  • 6660 150x150 Feeder ali lahki talni ribolov s krmilnikom
  • 6661 150x150 Feeder ali lahki talni ribolov s krmilnikom
  • 6665 150x150 Feeder ali lahki talni ribolov s krmilnikom
  • 6667 150x150 Feeder ali lahki talni ribolov s krmilnikom
  • HPIM0194 150x150 Feeder ali lahki talni ribolov s krmilnikom
  • DSC 0047 150x150 Feeder ali lahki talni ribolov s krmilnikom
  • DSCN0296 150x150 Feeder ali lahki talni ribolov s krmilnikom
 

Sorodni članki: