Imamo vpliv

Vsako naše dejanje ima posledice ali kot bi rekel spoštovani Janez Černač: »življenje pusti sledi«. Zavedati se moramo svojih dejanj. Tudi majhnih in na videz nepomembnih, kajti vprašanje je, kje in kaj bi bil sam danes, če me nekoč davno, oče in stric ne bi vzela s seboj na ribolov. Kje bi se rodili, če nebi nek Praslovan preplaval tisto rusko reko? Kaj bi danes brali brez Primoža Trubarja, kje bi bil Maribor brez odločnega Maistra in kje bi bila Slovenija, če ne bi Dražgoše pogorele. Kaj bi bilo z vašimi otroci, če jih mati nebi poljubila za lahko noč?

Z vsakim gibom vplivamo na prihodnost. S svojimi mislimi in dejavnostjo jo kreiramo. Nezadovoljstvo izhaja iz revščine. Revni na duhu bogastva in lepote ne vidijo, reve pa v svojem silnem strahu grabijo in gazijo čez trupla. Večje ali manjše skupine ljudi in posamezniki so znali premagati še tako velike ovire in najti izhod iz še tako kriznih situacij, če so imeli vizijo. Jo danes imamo? Kot država, narod, podjetje, družina, posameznik?
Kar smo sejali, to tudi žanjemo. In če bomo želeli bolje žeti, moramo paziti na seme. Svoje misli moramo oblikovati skladno želeni žetvi. Zato kupimo otroku knjigo, ženi rožo, prijazno pozdravimo soseda. Povprašajmo zaposlene o zdravju njihovih otrok. Odpravimo se v naravo, kjer so misli veliko bolj čiste in jasne, odprimo oči za lepoto, ki nas obdaja. Naredimo nekaj za svoje telo, za zdravje in dobro razpoloženje. Na igli, ki je ne bomo odvrgli, se otrok ne bo zbodel, zaradi nafte, ki je ne bomo razlili, ribe ne bodo poginile, naš bananin olupek nikogar ne bo ogrožal na stopnišču ali pločniku.
Svoj vpliv lahko izboljšamo z ljubeznijo do bližnjega, do narave in do sebe. Negativne misli gradijo negativno prihodnost. Ta trenutek zavrzimo sleherno črno misel in se lotimo boljšega življenja. Še sanja se vam ne, kako je lepo v teh zimskih dneh zunaj ob ognju, nad katerim visi kotliček iz katerega čudovito diši.

Stane Omerzu

  • DSC 02881 150x150 Imamo vpliv
 

Sorodni članki: