Kam je izginila osebna odgovornost?

Ves čas razmišljam kako se nam je lahko zgodilo to, kar zadnje dneve gledamo na televizijskih ekranih. Nam, pridnim in pametnim Slovencem, vodilni deželi nekdanje Jugoslavije… Ves čas se sprašujem kdo, kdaj, zakaj, kdo ne? Nekje sem prebral misel modreca, da se odgovori skrivajo v vprašanjih. Enostavno jih ne najdem ali pa si postavljam napačna vprašanja. Kdaj se bo obrnilo na bolje? Na kateri strani sem? Koga naj volim? Kdo je kriv? Zakaj smo tako globoko zabredli? Levi in desni, rdeči in beli, vsi smo zdaj na dnu.

Pred nami je čas streznitve in veliko delo. Delati bomo morali skupaj. Temelj skupinskega dela je spoštovanje sposobnosti, volje in moči drugih ljudi. Ljudi moramo spoštovati takšne kot so. V Sloveniji je dovolj pametnih ljudi. Zmanjkalo je le čuta za osebno odgovornost. Pri osebni odgovornosti gre za to, da je vsakdo odgovoren za svoje razmišljanje, obnašanje in rezultate, ki izhajajo iz tega. Spreminjati druge se je izkazalo za utopijo ali pa vsaj predolgotrajen proces. Spremenimo lahko le sebe. Zato sem si začel postavljati vprašanja na katera bom lažje dobil odgovore. Kaj lahko storim sam, da nam bo bolje, kaj lahko storim sam za svojo družino, prijatelje, sodelavce, stranke? Kaj lahko storim že danes, da bom učinkovitejši? Časa za odlašanje namreč ni več. Ukrepati je potrebno nemudoma. Nič več si ne moremo privoščiti razmišljanja z vidika žrtve ali prelagati krivdo na druge. Osredotočiti se moramo na dejanja, ukrepati pa moramo takoj. Ukrepi so vedno tvegani, kdor ne ukrepa tvega še več. Čaka ga namreč stagnacija in propad. Odlašanje je prijatelj neuspeha. Poiščimo si prave sodelavce. Sodelavec je nekdo, ki vas lahko pogleda in mu je še vedno všeč to, kar vidi.

Prevzemite pobudo! Če razmišljate kot vodje, potem vodje tudi ste! In ne pozabite, da je osnova vodenja ponižnost. Sebičnost je korenina vsega zla na tem svetu.
V teh prazničnih in kriznih dneh se ne obremenjujte več z vprašanji kdo, zakaj, kdaj… ampak razmišljajte v prvi osebi: kaj in kako lahko pomagam partnerju, sodelavcem, prijateljem, otrokom… Kako lahko opravim delo s sredstvi, ki so mi na voljo? Iščimo načine in ne izgovorov!

Le s tem načinom razmišljanja in s takojšnjim ukrepanjem bomo spet srečni, spet bomo živeli človeka vredno življenje, spet bomo hodili na ribolov, potovali…Spet bomo ljudje.

Stane Omerzu

  • DSC 0262 150x150 Kam je izginila osebna odgovornost?
 

Sorodni članki: