Izlov na jezeru Žovnek

Kar so na kmetih koline, ali žetev pšenice, kar je za vinogradnika trgatev, je za toplovodnega ribogojca jesenski izlov. Ribogojstvo je del našega kmetijstva , na fakulteti so ribogojstvu rekli kar specialna živinoreja. Gre za rejo živali. Če so krapi, ščuke, somi, amurji in ščuke domače ali divje žival so mnenja deljena, gre za to, da si ribogojci z rejo toplovodnih vrst rib služijo vsakdanji kruh. Šele ob izlovu lahko ocenijo rezultat svojega celoletnega dela. Vremenske in vodne razmere še kako vplivajo na število in prirast rib v toplovodnih ribnikih. Vsak ribnik je življenjsko okolje zase in vsak je nekoliko drugačen. Na kakovost vzrejenih rib pa najbolj vpliva kakovost vode in pa krma.
Eden večjih ribogojcev v Sloveniji, zagotovo pa vodilni v Savinjski dolini Marko Hrovat nas je povabil na izlov na jezero Žovnek. V želji, da bi Slovence seznanil z delom naših ribogojcev sem na Žovnek povabil še snemalca in voditelja TV oddaje Uživajmo Marjana Strmljana. Rad se udeležujem jesenskih izlovov in vsako leto obiščem nekaj ribogojcev. Priznati moram, da na tako dobro organiziranem izlovu še nisem bil. Vse je potekalo gladko, brez zastojev, nervoze in pretiranega fizičnega napora. Izlov je bil odlično pripravljen in Marko si je lahko vzel čas tudi za novinarska vprašanja pred kamero. Pridni fantje, nekateri med njimi izkušeni ribogojci, drugi pa spet zelo mladi in zagnani, so z mrežo spravili ribe pred nakladalno košaro. S to košaro so ribe zajeli in jih dvignili na sortirno mizo. Tu so ločili krape po velikosti, ščuke so ločili od smučev in ribjega drobiža. S cisternami so potem vozili ribe v ribnike za prezimovanje. Tu smo srečali kar nekaj ribiških funkcionarjev, med drugimi tudi Slavka Lasnika, predsednika Ljubljanske ribiške zveze, ki je prišel po krape za svojo ribiško družino Straža Sava. Pred kamero pa smo povabili tudi novega predsednika Ribiške zveze Slovenije,dr Miroslava Žaberla, da nam je pred kamero povedal nekaj svojih misli o organiziranosti slovenskih ribičev in razvoju ribiškega turizma pri nas. Marko se je pohvalil z dobro bero lepih zdravih ščuk, krapov pa je zaradi suše na Žovneku bilo nekaj manj kot lani. Zato pa je Marko dva tedna prej iz jezera Vrbje izlovil rekordno količino krapov v izjemni kondiciji. Povedal nam je, da povpraševanje po krapu raste, kljub temu, da Slovenci ne znamo uživati kuhanega. Dogovorila sva se, da bova v bližnji prihodnosti skuhaj skuhala pravi ribji paprikaš. S prodajo ščuk in smučev pa slovenski ribogojci nimamo težav. Tudi letos smo jih vzredili premalo. Ribiške družine zadnje čase ravno po roparicah najbolj povprašujejo.
Skratka, z Marjanom sva preživela lep deloven dan med slovenskimi ribiči v slikoviti dolini nad katero so nekoč davno grofje Celjski postavili svojo prvo graščino Žovneški grad, ki ga zdaj domačini pridno prenavljajo.

STANE OMERZU

  • DSC 0133 150x150 Izlov na jezeru Žovnek
  • DSC 0146 150x150 Izlov na jezeru Žovnek
  • DSC 0153 150x150 Izlov na jezeru Žovnek
  • DSC 0210 150x150 Izlov na jezeru Žovnek
  • DSC 0226 150x150 Izlov na jezeru Žovnek
  • DSC 0238 150x150 Izlov na jezeru Žovnek
  • DSC 0277 150x150 Izlov na jezeru Žovnek
 

Sorodni članki: