Mali kuharji in ribje jedi na Primorskem

Z velikim strahospoštovanjem je včeraj, 6.3.2013 bilo na Dvorcu Zemono izpeljano prvo letošnje regijsko tekmovanje v lokalni avtohtoni kulinariki naše dežele.

Kot je bilo neskromno pričakovati, so Primorci presegli še tako ambiciozno zastavljene cilje in želje vseh nas organizatorjev, Chefov in žirije. Spopad z ribjo jedjo je bil skrbno načrtovan postopek in rezultati priprav in navodil mentorjev osnovnošolcev so obrodili sadove cele palete najrazličnejših jedi tako in drugače povezanih s soško postrvjo, lipanom, šarenko, sardelicami ali polenovko. Vsaka jed je imela svoj vzrok, ki so ga otroci iz Goriških Brd, Posočja, Vipavske doline in Krasa znali izjemno interpretirati. Izbor in prikaz testenih prilog ali močnatih jedi, kot druge tekmovalne kategorije, je potrdil smiselnost zastavljene naloge. Osnovnošolci Primorske so dokazali, da so ne glede na leta in šolske obveznosti, sposobni kosati se v velikimi kuharji, z nasmehom, pesmijo in razlago o običajih, ki so krojili pripravo posameznih jedi nekoč.
Izmed 9 skupin je žal bilo treba izbrati le 3, ki se bodo aprila pomerile v polfinalu:

• Cvetoče Brike, OŠ Dobrovo s polenovko (štokfiš) na belo z belo polento in repki
• Soški kuharji, OŠ Simona Gregorčiča, Kobarid z ribjim filejem s korenčkovo omako in krompirjevimi žepki, polnjenimi s prekajeno postrvjo s prekajeno postrvjo ter buljo
• Šturke, OŠ Šturje Ajdovščina s (štokfiš) ali polenovko na golaž in bleki z orehi.

Čestitamo vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem!

Naslednje tekmovanje bo že jutri, v petek, 8.3.2013 ob 10.00 v Hiši kulinarike ali Biotehničnem centru Grm v Novem mestu, kjer glede na lansko tekmovanje lahko pričakujemo veliko mero spretnosti in kulinarične inovativnosti dolenjskih osnovnošolcev.

Vabljeni!
Več na www.kuhnapato.si

Lep pozdrav!
Anka Peljhan
041 307 100

  • tekmovanje primorska 2 150x150 Mali kuharji in ribje jedi na Primorskem
  • tekmovanje primorska 31 150x150 Mali kuharji in ribje jedi na Primorskem
  • tekmovanje primorska1 150x150 Mali kuharji in ribje jedi na Primorskem
  • tekmovanje primors1 150x150 Mali kuharji in ribje jedi na Primorskem
  • tekmovanje primorska 21 150x150 Mali kuharji in ribje jedi na Primorskem
  • tekmovanje primorska1 150x150 Mali kuharji in ribje jedi na Primorskem
 

Sorodni članki: