Zasavica

Reka Zasavica je dolga malo čez 33 kilometrov teče po severu Mačve in jugu Vojvodine. Reka je zelo počasna in zelo zaraščena, zato ji lokalno prebivalstvo reče kar Bara ali mlaka po naše. Voda je res tako zaraščena, da bujna vegetacija na določenih mestih skoraj ustavi tok reke. Vendar jo podzemni izviri neprestano polnijo s svežo, čisto in bistro vodo. Nekoč je po koritu Zasavice tekla Drina, pozneje Sava, nato pa sta jo obe zapustili. Tako je Zasavica ostala reka skoraj brez toka, brez svojega izvira in izliva ter za dolgo tudi brez imena in od ljudi pozabljena. In vendar teče, podala se je proti Savi, napajajo pa jo podzemne drinske vode. Tisočletja teče po ravnini, ne hitra in ne globoka, vendar izjemno bistra in čista, polna raznovrstnega rastlinskega in živalskega življenja.

Da bi ta svet ohranili, kot področje posebnega pomena, je država področje Zasavice in njene bregove, na površini 1800 ha, zaščitila in proglasila za poseben naravni rezervat. Zasavica je oaza, kjer je svoje zatočišče našlo 800 rastlinskih vrst, 192 vrst ptičev, 25 vrst rib in še toliko vrst dvoživk in plazilcev. Prepletenost vlažnih travnikov, gozdov, širokih brežin in same vode tvori čudovit okvir lepoti in pestrosti živalskega in rastlinskega sveta.

Naravni park Zasavica nudi oddih, ribolov, čolnarjenje, proučevanje in izobraževanje, pohodništvo, odlično hrano… Največjo skupino gostov predstavljajo šolarji, ki pridejo na izobraževalne dneve o biotski raznovrstnosti, ogledajo pa si lahko tudi mnoge avtohtone domače živali. Tukaj imajo drugo največjo farmo balkanskih oslov v Evropi, na travnikih se pasejo podolska goveda, ki si jih lahko ogledamo iz safari vlakca. Ribiči lahko uživajo v lovu ščuke, divjega krapa, linja in koreslja. Mogoče je loviti iz čolna, z obale ali z urejenih platform na vodi. Ljubitelji fotografije bodo navdušeni nad čolnarjenjem po zaraščeni reki. Na ogled turiste popelje tudi turistična ladjica. Vodiči vas bodo opozorili na bobre, ki so jih tukaj naselili potem, ko jih že sto let ni več bilo. Svet vodnih ptic je poglavje za sebe. Najbolj številne so race, črne liske, ne boste pa mogli spregledati številnih vodomcev in čaplje žličarke. Med rastlinskim svetom izstopa mesojeda Aldrovanda vesiculosa, ribica Umbra krameri pa v Srbiji živi le tukaj.

Od vsega lepega utrujeni bodo za vaše dobro počutje poskrbeli z domačim eko kruhom in pečenimi ribami na talandari po mačvansko. In še mnogo več! V Zasavici pred pozabo in izumrtjem čuvajo stare avtohtone pasme domačih živali. Najbolj značilna med njimi je mangulica ali sremska črna lasa, stara sorta svinj, ki v svoji maščobi vsebuje 80% manj holesterola kot maščoba sodobnih pasem. Mangulica ima progaste mladiče, kar nam govori o bližnjih sorodstvenih vezeh z divjim prašičem. Podolsko govedo je v Srbijo prišlo iz današnje Ukrajine ali Podolije v začetku 6. stoletja. Samice imajo le toliko mleka kolikor ga potrebuje teliček. Predvidevajo, da v Srbiji živi manj kot tisoč avtohtonih balkanskih oslov. Balkanski osel je ogrožena vrsta, je nižji od 1 metra v višino, če prav v njihovi čredi lahko opazimo tudi višje osebke, ki pa pripadajo banatski liniji. Vsak dan na Zasavici namolzejo preko trideset litrov mleka. Mleko oslice je najbolj podobno človeškemu mleku, je lahko prebavljivo in ne povzroča alergij. Pripisujejo mu številne zdravilne učinke. Ena oslica da približno 10 litrov mleka na leto. V Zasavici proizvajajo zdravilno kremo za obraz iz osličinega mleka, liker iz istega in pa tudi najdražji sir. Meso osla boste lahko pokušali tudi v golažu. Priporočam tudi golaž iz podolske govedine ali pa svinjskega iz mangulice. Odlično je tudi pečeno prase mangulice ali pa različni suhomesnati izdelki iz omenjenih vrst mesa.

Na Zasavici si boste lahko ogledali še domače hribovske konje, buše, karakačanske ovce, vlaške vitoroge in balkanske koze…

Vsekakor je Zasavica izredno zanimiva destinacija za eno ali večdnevni izlet za vse, ki ljubite naravo in dobro hrano. V neposredni bližini imajo tudi zelo lepo urejen kamp. Ne bodite presenečeni, če boste tam srečali veliko Slovencev.

Slobodan Simić in Stane Omerzu

  • DSC 0268 150x150 Zasavica
  • DSC 0260 150x150 Zasavica
  • DSC 0299 150x150 Zasavica
  • DSC 0156 150x150 Zasavica
 

Sorodni članki: