Knjiga Lov z umetno muho ali s perjenico – Alojzi Šulgaj

 

Cena: 19,90€

 

»Biblija« slovenskega muharjenja

Naročite knjigo Alojzija Šulgaja

Lov z umetno muho ali s perjenico
Če upoštevamo pričanje gospoda Alojzija Šulgaja se je na slovenskih vodah pričelo muhariti pred več kot 130-imi leti.

Stane Omerzu je zbral in uredil serijo člankov in zapiskov prvega slovenskega avtorja muharskih besedil gospoda Alojzija Šulgaja, ki so bili prvič objavljeni leta 1934, nikoli pa izdani v knjigi.

Letos mineva 80 let od kar so bila objavljena prva pisana navodila o ribiški etiki, o muharjenju in vezavi umetnih muh na slovenskem v slovenskem jeziku, zato je bil skrajni čas za objavo njegovega dela v knjižni obliki. Knjigo so sta skupaj založil Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova – Racoon in Ribiška zveza Slovenije.

Mirno lahko trdimo, da delo Alojzija Šulgaja predstavlja »Biblijo« slovenskega ribištva in temelj muharjenja na slovenskem. Kar angleškim ribičem pomeni Izaak Walton in njegova knjiga The Compleat Angler – Popolni ribič (druga najbolje prodajana knjiga vseh časov, takoj za Biblijo), pomeni Alojzij Šulgaj slovenskim ribičem in športnemu ribištvu na slovenskih tleh.

Muharjenje je bil vedno šport gospodov. Vsem ljudem, ki se zavedajo pomena znanja, nacionalne naravne in kulturne dediščine, branje toplo priporočamo.

Knjiga obsega 190 strani, italijansko vezana v trdih platnicah in je bogato opremljena z ilustracijami iz tistega časa.

 

 

 

BOŠTJAN LIPNIK

NOVA KNJIGA!

LOV Z UMETNO MUHO ALI S PERJENICO Alojzija Šulgaja

Samo veliki ljudje umrejo dvakrat

 

S Stanetom Omerzujem rad spijem kavo. Če ravno je nenehno čez glavo v delu, je vedno pripravljen pomagati, razmere v slovenskem ribištvu pa pozna bolje kot kdorkoli. Z velikim zanimanjem sem spremljal zaključno fazo nastanka nove knjige, o kateri je govoril z neverjetno zagnanostjo in strastjo. Za Alojzija Šulgaja sem prvič slišal. Kogar koli sem od ribičev povprašal o njem ni vedel zanj. Seveda me je zanimalo s čim je ta gospod tako navdušil našega urednika.

Bolj ko sem listal printe, bolj sem se navduševal tudi sam. Neverjetno! Stane je zbral Šulgajeve članke, ki jih je le ta objavljal v Ribarskem vestniku od leta 1934 do 1938. Ko je zložil vse skupaj je nastala kompletna knjiga o muharjenju v Sloveniji pred več kot osemdesetimi leti. S knjigo o muharjenju iz tistega časa se postavljamo ob bok največjim ribiškim narodom. S strokovno literaturo iz tistega časa se lahko pohvalijo le največji in najnaprednejši ribiški narodi. Mislim, da imajo knjige o muharjenju iz tistega časa le še Angleži, Francozi, Španci, Nemci in Američani. Presenečeni boste nad strokovnostjo in obsegom zbranega gradiva. Če prav knjiga izhaja osemdeset let po objavi prvih člankov, se zdi, da imamo v roki knjigo iz tistega časa. Stane se je namreč odločil, da ustvari repliko knjige iz začetka prejšnjega stoletja, kljub temu, da ta nikoli ni bila izdana. Ohranil je slog in obliko črk, knjigo pa krasijo številne originalne skice, slike in fotografije. Neprecenljivo! Alojzij Šulgaj je postavil in zapisal temelje ribiške etike in ribiškega bontona, napisal je popoln priročnik za lov z umetno muho ali perjenico, izdelal je tabelo uporabnosti umetnih muh glede na vreme, čas in vodo, opisal 103 umetne muhe ali perjenice z vsemi različicami vezav, natančno je opisal postopek vezave perjenic, opisal tehnike perjančenja ali muharskega meta… Razmišljal je o umetnem gojenju rib in kot inženir in strokovnjak podal rešitve za gradnjo ribjih stez, ki so uporabne še danes. Knjigo boste zaradi jezika brali kot poezijo, daje pa nam čudovit vpogled v zgodovino in razvoj muharskega športa, ki nas tako navdušuje in na katerem bi radi gradili turistično ponudbo, za katero imamo tako izjemne pogoje. Za kaj takega pa vse kaže še vedno nimamo dovolj znanja, predvsem pa se premalo zavedamo okolja, kjer živimo in priložnosti, ki nam jih razvoj muharskega športa in ribiškega turizma nudi.

»In vendar se premika!« Predsednik Ribiške zveze Slovenije in njeno predsedstvo so prepoznali vrednost knjige, ki jo je Stane pripravljal. Zlasti predsedniku dr. Miroslavu Žaberlu gre velika zasluga, da sta se Center za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma –Racoon in Ribiška zveza Slovenija dogovorila za sozaložništvo te  dragocene knjige in tako omogočila, da bo knjiga dostopna kar najširšemu krogu slovenskih športnih ribičev. Prijetno presenečenje in nadvse dober pokazatelj je tudi, da so izid knjige podprle skoraj vse ribiške družine, ki gospodarijo z muharskimi vodami. Seveda se nam zdaj to zdi samo po sebi umevno, vendar se tudi sam zavedam kako težki in naporni so koraki napredka. Zato sem Stanetu med prvimi obljubil svojo podporo in od srca čestitam in se zahvaljujem vsem, ki so kakor koli prispevali, da izjemno in »skoraj« pozabljeno delo Alojzija Šulgaja ugleda luč sveta. Če citiram še urednika: »Narod, ki nima odnosa do svoje zgodovine tudi velike prihodnosti ne more pričakovati.«

Vsi ljudje umrejo enkrat. Le veliki ljudje umrejo dvakrat. Prvič umrejo, ko njihov duh zapusti telo in drugič, ko njihovo delo utone v pozabo. Z izidom knjige Lov z umetno muho ali perjenico, smo Slovenci enega pionirjev slovenskega športnega ribolova, Alojzija Šulgaja in njegovo izjemno delo zapisali nesmrtnosti.

“Povedali smo že, da je načelo športnega ribiča: ne koliko rib, ampak kako lovimo ribe.”

Alojzij Šulgaj

 Kako enostavne besede in koliko resnice v enem stavku. Takšne misli, ki se prepletajo skozi celotno delo dajejo draž in priznanje starosti Šulgaju, ki je že pred osemdesetimi leti znal na strokoven in poljuden način opisati “lov z umetno muho in perjenico”. Vendar v njegovih prispevkih ne najdemo zgolj zapise o ribolovu, tehnikah ribolova in o tehniki vezanja “perjenic”. Avtorjeva veličina duha se pokaže ob branju njegovih misli o srčni strani ribarstva, o ribarski vzgoji, njegovo naravovarstveno poznavanje pa tudi v zapisih o gojenju rib in ribjih s tezah.

 Prav škoda bi bilo, da bi Šulgajevi prispevki objavljeni v Lovsko ribiškem vestniku ostali pozabljeni. Zato je prav, da počastimo spomin nanj s ponatisom nekaterih njegovih misli. Prepričan sem, da bo njegova klena beseda, ne samo ribičem muharjem, temveč vsem nam, ki s srcem in odprtimi očmi zahajamo za ribolovne vode odprlo nova obzorja, predvsem pa nostalgijo in spoštovanje do tistih, ki imajo zasluge, da lahko še danes uživamo ob naših vodah.

 Želim vam prijetno branje

Dr. Miroslav Žaberl

predsednik RZS

 

  • LOV Z UMETNO MUHO ALI S PERJENICO 150x150 Knjiga Lov z umetno muho ali s perjenico   Alojzi Šulgaj
 

Sorodni članki: