Knjiga ŠČUKA – Borut Eltrin

 

Cena: 19.90€

 

ŠČUKA

Knjiga Ščuka avtorja Boruta Eltrina je še en prispevek Centra za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma k boljšemu poznavanju življenja v naših vodah, dvigu ribiške kulture in etike ter predstavitvi najlepših ščukarskih terenov naše dežele.

Ščuka je najbolj razširjena roparska ribja vrsta pri nas. Zaradi svojega izgleda, velikosti, ki jo doseže, borbenosti na trnku in tudi zaradi življenskega okolja v katerem živi je ščuka izjemno atraktivna športno ribolovna riba.

Avtor Borut Eltrin je delo zasnoval v treh delih. Prvi del opisuje ščuko (Esox lucius), njene sorodnice po svetu, življenjske navade ščuk, življenjski prostor, razmnoževanje in prehranjevanje. Zlasti zanimiva so avtorjeva lastna opažanja obnašanja te roparske ribje vrste. Drugi del je nadvse koristen priročnik za lov ščuk z umetnimi vabami. Ribiči ščuki radi rečemo tudi profesorica. Da ji bomo kos, se moramo opremiti z znanjem in s primernim priborom. Športni ribiči namreč odklanjamo lov z živimi vabami. Avtor si je dolga leta nabiral izkušnje v lovu ščuk z voblerji, blestivkami, silikonkami in umetnimi muhami. To znanje nam je bil pripravljen tudi posredovati. Zaveda se namreč, da so z znanjem in etiko založeni ribiči zagotovilo za bogato ribjo populacijo in čiste vode. Športnim ribičem je namenjen tudi zadnji del knjige, ki nas popelje na najlepše ščukarske vode Slovenije. Krka, Cerkniško jezero, Lahinja, Ljubljanica, Rudniško jezero pri Kočevju, akumulacije Vogršček, Zbiljsko jezero in Mola, ribnik Preserje vam bodo še dolgo nudili nepozabna ribiška doživetja ob lovu ščuke, te tako posebne ribe. Ne pozabite, da je ribolov šport, zato ohranimo in vzdržujmo svoje “igrišče” in spoštujmo “soigralca”.

Stane Omerzu

 Beseda o avtorju knjige ŠČUKA Borutu Eltrinu

Že dve leti delam v Centru za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma. Spoznala sem veliko različnih ribičev in dobro se počutim v njihovi družbi. In ribiči nismo čisto običajni ljudje, včasih se mi zdi, da nekateri kar tekmujejo v svoji posebnosti. Odlikuje nas predvsem ljubezen do narave, ribiška strast, ki mnogim ne bo nikoli razumljiva, dobra volja in pa velike pripovedniške zmogljivosti.

Tudi Borut Eltrin je ribič. Športni ribič v pravem pomenu besede. Ribolov doživlja nadvse resno in zelo osebno. Zelo živo zna pripovedovati o svojih doživetjih ob vodi. Ob takšnih priložnostih mu oči kar žarijo, sama pa kot vneta poslušalka potem spijem mrzlo kavo. Zgodb ni malo, saj vsako prosto uro izkoristi z ribnico v roki. Seveda svojih zgodb ne pozabi začiniti s kančkom sebi lastnega humorja. Sicer pa je Borut uspešen tekmovalec v lovu rib s plovcem, eden prvih članov Sulčarske sekcije, predvsem pa je odličen poznavalec lova na ščuko. Je eden tistih, ki trdi, da je v Krki veliko ščuk. Razvil je svojo tehniko vijačenja, ki se je izkazala za zelo uspešno. To so občutile številne ščuke, ki jih je prevaral s svojimi umetnimi ribicami, to so čutili tudi številni ribiči, ki so tarnali nad prazno vodo, medtem, ko je Borut spuščal ščuko za ščuko. Številni naključni mimoidoči se ob pogledu na Boruta, ki poklanja prostost zeleni profesorici sprašujejo: “Zakaj si jo pa sploh lovil?”. Ujemi in spusti je osnovno načelo, ki se ga kot večina športnih ribičev po svetu drži tudi Borut. Seveda so tudi izjeme, kajti Borut je tudi zelo družaben ribič, ki mu kulinarična vrednost ščuke ni tuja. Če le lahko s ščuko postreže svojim prijateljem, kljub temu, da pa se sam izogiba ribjemu mesu.

Zaljubljen je v Krko in preproste poštene ljudi ob Dolenjski lepotici. Ljudje ga poznajo kot načelnega človeka, ki mu ni vseeno kaj se v naravi dogaja. O svojem ščukolovu vodi dnevnik, kamor dosledno zapisuje vsa svoja ribiška opažanja, dolžino in težo ujetih ščuk, vabo na katero je ribo prevaral, lokacijo, vodostaj, vremenske razmere… Borut je tudi odličen analitik in verjamem, da je njegova uspešnost v ribolovu močno povezana z njegovim ribiškim dnevnikom. V nasprotju z ribiči, ki ljubosumno skrivajo svoje “znanje”, vam bo Borut razgrnil svojo ribiško torbo (beri dušo), svetoval o izboru kraja ribolova, o najboljših vabah v določenih okoliščinah… Močno se namreč zaveda pomena ribiške kulture in etike. Ko se bomo vsi za vodo obnašali kot športniki in zaščitniki narave, bo tudi rib v izobilju.

Hvaležna sem mu za vse prijetne trenutke ob vodi, dolge razgovore o naravi, vodi, ščuki in športnem ribolovu, nesebično pomoč. Ljudje, kot so Borut Eltrin, Stane Omerzu in njima podobni, mi dajejo občutek, da lahko nekaj naredim, moč in voljo, da vztrajam pri delu, ki ga opravljam, in pa veselje in sprostitev, ko sem z njimi ob vodi. Z Borutom sem se veliko naučila, če le niste preveč domišljavi se boste tudi vi.

Karla Vranc, 2000

 

 

Sorodni članki: