NOVA KNJIGA!!! Sulec in sulčelov v Sloveniji od osvoboditve do osamosvojitve

Izbrano

Skoraj 600 strani o sulcu in sulčelovu v Sloveniji od osvoboditve do osamosvojitve 1945 – 1991, več kot 550 fotografij in ilustracij, skoraj 200 avtorjev, 16 let dela družine Omerzu in prijateljev, skratka vse o sulcu iz omenjenega obdobja v eni knjigi.

CENA 33€. 

 

In kaj je napisal urednik in založnik knjigi na pot?

Sulec je kralj med sladkovodnimi ribami in Slovenija je srce kraljevstva sulca. Upravičeno smo lahko ponosni na bogastvo naših voda. To bogastvo moramo ohraniti! Služba kralju zahteva vsaj kanček plemenitosti. Bodimo plemeniti in modri ter se zavedajmo vrednosti, ki nam je zaupana v upravljanje. To smo dolžni svojim prednikom in rodovom, ki prihajajo za nami. Znanje je ključ do uspeha. Modri ljudje se zavedajo vrednosti, primitivni vedo samo za ceno.

Sulec je najplemenitejša riba sladkih voda. Slovenci smo ga od nekdaj lovili z velikim spoštovanjem. Vsakih toliko časa je v Ribiču, glasilu slovenskih ribičev, izšel kakšen članek o sulcu in sulčelovu. Z veliko strastjo so o tej čudoviti ribi pisali ribiči in znanstveniki. Razprave o sulcu so se vodile na svetovnih simpozijih, veliko večkrat pa v gostilnah brez vsake znanstvene osnove…

Kljub temu, da je Slovenija še zadnja oaza, kjer lahko sulca še vedno uspešno lovimo, civilizacija zahteva svoj davek tudi od kralja naših voda. Jemljemo mu življenjski prostor. Uničujemo njegova starodavna drstišča. Vendar so se med našimi ribiči vedno našli ljudje, ki so s svojim znanjem, zavestjo in ljubeznijo znali pokazati pot in Slovenci sulca še imamo. Naše vode so čistejše kot pred leti, umetno vzrejamo sulca, razvijamo ribiški turizem…

Znanje je ključ do uspeha! Nad vse je pomembna njegova dostopnost. V knjigi pred vami sem zbral vse članke o sulcu od osvobodite leta 1945 do osamosvojitve Slovenije leta 1991. Knjiga priča o sulcu in sulčelovu v Sloveniji v času socializma. Vsi prispevki odražajo miselnost, kulturo, načine ribolova in vzreje sulca pri nas v tem obdobju. Zbrano gradivo omogoča pregled in razmislek o lovu in o gospodarjenju s sulcem v prihodnje.

Slovenija je s svojim vodnim in ribjim bogastvom pravi raj za ribiče. Za razvoj ribiškega turizma je nujno predstaviti svetovni ribiški javnosti bogastvo s katerim gospodarimo. Zato pripravljamo še tretjo knjigo o sulcu – veliko monografijo Sulec, ki bo predstavila to endemsko vrsto ribičem željnim največjih ribiških užitkov. V slikovno bogato opremljeni knjigi bomo predstavili sulca (Hucho hucho) kot vrsto, načine ribolova in najlepša slovenska sulčja lovišča v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku.

Knjiga Sulec in sulčelov v Sloveniji od osvoboditve do osamosvojitve je logično nadaljevanje knjige Sulec, slovenski sulčarji in sulčja lov do II. svetovne vojne, v kateri sem zbral vse objavljeno o sulcu v slovenskem jeziku od Valvasorja do začetka II. svetovne vojne.

Z izdajo knjige izražamo svojo hvaležnost in poklon vsem, ki so o našem sulcu skrbeli, o njem razmišljali, pisali, ga varovali, gojili… Hvala za strast, ki ste jo prenesli na nas.

Stane Omerzu

Knjigo lahko naročite pri založniku Racoon d.o.o., Topniška 58a, Ljubljana,

tel.: 041 707 711 ali 041 602 098, e mail. racoon.slovenia@siol.net ali na fb: Stane Omerzu.

 

Bolezni sladkovodnih rib – Dušan Bravničar univ.dr.vet.med., mag. Vlasta Jenčič, univ.dr.vet.med., dr. Jože Ocvirk, univ.dr.vet.med.

Galerija

Ta galerija vsebuje 1 sliko.

Bolezni sladkovodnih rib; Dušan Bravničar univ.dr.vet.med., mag. Vlasta Jenčič, univ.dr.vet.med., dr. Jože Ocvirk, univ.dr.vet.med.   Cena:  19,9 €   Bolezni rib so stare prav toliko kot ribe same, a šele v zadnjem stoletju, ko so ribe pridobile na pomenu, se je … Beri naprej