Knjiga – Za divjimi svinjami

 

za divjimi svinjami 211x300 Knjiga   Za divjimi svinjami

Cena: 19,90€

 

Predgovor

 

Slovensko lovstvo je tesno povezano z imenom inž. Mirka Šušteršiča. Eno od njegovih literarnih del je danes ponovno pred nami. Sicer v novi obleki in  modernim  videzom, a z nespremenjenim tekstom. Avtor nas s tem svojim zanimivim branjem vrača v davna, lahko bi z malo nostalgije celo rekli, v romantična leta po 1. svetovni vojni. Pa ne le celih osemdeset let nazaj, temveč tudi v takrat pravkar nastalo, zdaj pa že lep čas, našo bivšo domovino.

 

Delo je posvečeno lovu na divje prašiče,  za lovce povsod izjemno zanimivo divjad. Popelje nas na obalo Donave, v Baranjo, kamor še danes, kljub modernim prometnicam,  le poredko stopi noga slovenskega lovca.  Avtor je kar nekaj let služboval v teh krajih in izkoristil prijetno s koristnim.  Iz njegovih opisov dogodkov veje dah dobrega poznavalca, ki zna podrobno prisluhniti dogajanju  v naravi. Z izostrenim občutkom  opisuje življenje in obnašanje divjadi v različnih okoliščinah ter seveda tudi lov nanjo.

 

Imel je priliko, ki je bila tedaj dana le redkim,  da se je predajal lovski strasti na divjad, ki je v naših krajih tedaj skorajda ni bilo več. Le še kakšen posamezen primerek so vsake toliko uplenili slovenski lovci, tako da je divji prašič,  bolj kot v resnici,   obstajal v ljudskem izročilu.  V tistem času so bili tudi najstarejši lovci skorajda brez vsakršnih izkušenj  glede lova na divje prašiče. Zato so tudi avtorjevi pogledi na to divjad  in lov nanjo,  v luči današnjih spoznanj,  prav zanimivi.

 

Bralcu knjiga prinaša zanimive dogodke z lova in dogajanja v povsem drugačnem okolju, kot ga poznamo. Starinski jezik povrhu še poudarja patino dogodkov. Danes, ko je divji prašič pri nas spet razmeroma pogosta divjad, so doživljaji z lova, ki jih opisuje avtor, toliko bolj živi. Ilustracije Andreja Militarova  ta občutek še poglobijo. Vsekakor je to knjiga, ki jo sicer preberemo na mah, a po njej vseeno še večkrat sežemo.  In ponovno jo beremo z užitkom, kot da je prvič.

Dr. Jože Ocvirk

 

 

Zgodbe strnjene ena za drugo opisujejo adrenalin, pogum in strah, lepote, ter odrekanje vsakega lovca, ki je doživel lov na divje svinje. Človek v naravi ne ostane in ne more ostati ravnodušen, lahko se pretvarja, da se ga le ta ne dotika, da nima vpliva nanj, vendar to ne drži. Vsaka od zgodb to dokazuje, daje naravi prednost, ter postavlja človeka v podrejeni položaj.

Knjiga za divjimi svinjami je v besedi in ilustraciji taka; pisec se v njej osredotoči na divjad, ki jo sedaj prav tako kot pred mnogimi leti, še vedno s spoštovanjem omenjamo. Popelje ga v svet v katerem bralec začuti utrip srca, ki ga stopnjuje še ilustracija živali, senco, ki je pravkar zapustila zavetje gozdov, pričakovanja, fantazijo premikajoče gmote, ki je neulovljiva.

Pa vendar divje svinje so, in bojo plen, ohranjena skozi stoletja, ko ne vemo več, ali jo je lovsko pravično odstreliti ali gojiti, ko nam bežeče sence vzbujajo sum o številčnosti, preorana polja pa o škodi, ki jo naredijo. Vendar sožitje z njimi je mogoče, in vsi smo se dolžni za to potruditi.

Matjaž Praznik

 

Sorodni članki: